Costea RaulNoutati din misiune

De ce nu am succes in recrutarea misionarilor?

By februarie 12, 2018 octombrie 16th, 2018 No Comments

Cand ne referim la misiune trebuie sa vorbim si despre misionari. E imposibil sa faci referire la misiune fara sa asociezi misiunea cu misionarul, si totusi, criza de oameni implicati in misiune a fost in toate generatile.

Domnul Isus vedea “holdele”(multimile), asociind holdele cu oamenii, zicand: “Mare este secerisul dar putini sunt lucratorii.” Este mult de lucru in campul misionar,  dar putini sunt cei oamenii sau misionarii  care doresc sa se implice.

De ce este asa de grea recrutarea misionarilor?

De ce este asa de greu pentru mine sa recrutez misionari pentru Oltenia, avand in vedere ca este  una din prioritatile mele?

Iata de ce am vrut sa impartasesc cu partenerii mei una din dificultatile cu care ma confrunt in munca mea si in slujirea mea.

Motivul este acela de a va expune si a va invita la rugaciune ca in ciuda presiunii si tensiunii la care sunt solicitat, vazand zecile de mii chiar sutele de mii de oameni cu nevoia de a fi evanghelizati, ucenicizati intr-un cuvant, legati de Dumnezeu prin evanghelie. Totusi ar fi trebuit sa renunt la ceea ce consider ca este inima recrutarii misionare?

 

Despre e este vorba?

Probabil cei care ma cunoasteti ati vazut insistenta cu care ii invit pe oamei sa vada nevoia de implicare in vietile celor cateva milioane de oameni din sudul Romaniei.

Totusi cand oamenii sunt la interviu pentru a raspunde invitatiei principalul criteriu de selectie este Crucea. Crucea este piedica principala cu care se confrunta un candidat pentru campul de misiune. Omul nu poate suporta idea chiar si mai mult pentru acesti candidati sa auda idea de moarte fizica, caci asta insemna crucea si in vremea lui Isus si in vremea noastra.

Candidatul la misiune nu doar ca este o persoana care renunta la placerile vietii acesteia insa el imbratiseaza martirajul ca atitudine chiar daca Dumnezeu il scuteste posibil de acesta in fapt.

 

Cand misionarul sau candidatul la misiune aude despre moartea fizica de regula este un soc, dar teologia Noului Testament nu evita crucea.

Domnul Isus cand isi recruteaza echipa misionara, pe cei 12 apostoli ii invita sa isi ia fiecare crucea si sa il urmeze in fiecare zi. Asta insemnand in vremea de atunci moartea fizica. Ei se asteptau ca intr-o zi,  dupa cum era vremea de atunci,  sa fie si ei rastigniti pe o cruce de catre romani, asta inseamna asocierea cu misiunea lui Isus,  moarte fizica, moarte sigura.

De altfel si apostolul Pavel vorbeste in aceeasi termeni in epistolele sale, ” noi suntem dedati mortii in fiecare zi.” E imposibil sa ai o mentalitate misionara fara sa ai o mentalitate a mortii, trebuie sa stii ca in campul misiunii oricand esti un potential candidat la martiraj.

Ma gandesc ca, daca l-ai fii intrebat pe Jim Eliot inainte de a merge misonar la tribul din Auca din Amazonia, daca l-ai fii intrebat; Sigur vrei sa mergi acolo misionar?

Vei fi omorat cu sageti de catre bastinasi. Sunt sigur ca ti-ar fi raspuns categoric “Eu sunt chemat nu numai sa traiesc pentru Hristos, dar si sa mor pentru El.”

De aceea zic ca nu am succes in recrutarea de misionari pentru ca nu vreau sa ocolesc crucea, crucea este bataia de inima a chemarii, esenta recrutarii mele. Cum sa predic despre rastignire daca eu nu sunt rastignit? Cum sa caut pe cei nemantuiti sa le salvez sufletele daca eu inca mai vreau sa traiasca in mine viatata aceasta, si placerile lumii acesteia?

De aceea invitatia mea este aceasta: Vino sa predici despre rastignire in timp ce tu esti dedat mortii in fiecare zi. Vino si fii un misionar “martiros” asta inseamna misionar sau “martoros”, asa cum spune Fapte 1:8.

Multor oameni nu le place sa auda mesajul acesta, ei asociaza misiunea ca un job, o experienta in alta tara, o aventura placuta sau chiar turism.

Cand aud de cruce, de moarte sau de renuntat,  de foarte multe ori se sperie.De aceea nu am mult scces in recrutare, insa nici la cruce nu pot renunta.

De aceea dorinta mea este nu sa fiu popular, ci sa fiu mesagerul lui Hristos si sa continui sa recrutez pe baza crucii, crucea fiind esenta si bataia de inima a recrutarii mele.

Pornind de la aceasta framantare launtrica care presupune nevoia de noi slujitori in campul misionar fara insa a compromite teologia Crucii s-a nascut pe 15 Ianuarie 2018 programul “Echipat pentru a Echipa”  te chem si pe tine sa fi parte la acest program prin rugaciune, promovare si implicare potrivit calauzirii Duhului Sfant.

 

Leave a Reply


ASOC. DE INTRAJUTORARE SI MISIUNE PARTENERI IN EVANGHELISM INTERNATIONAL
Cod Fiscal: 11940070
Adresa: str. CALARASI, nr. 25 Alba Iulia, jud. Alba